Vitenskapelig informasjon

Dave Loeva et al 2015:  

Sjømatssvinn i US: kvantifisering av tap fra produksjon til konsument og veien mot løsninger. 

USA’s spesifikke estimat av sjømatssvinn for årene 2009-2013. 

  • 40-47% av spiselig amerikansk sjømat endte opp uspist i denne perioden 
  • 51-63% av tapet fra konsumer (i og utenfor hjemmet) 
  • 16-32% av tapet fra fanst kastet av komersielle fiskere 
  • 13-16% av tapet fra distribusjon og detaljhandel

Ny forsking viser hvordan dette kan gjøres trygt 

Av de 88 millioner tonn av mat som på nåværende tidspunkt forsvinner fra matforsyningskjeden som svinn, kan et minimum av 14 millioner tonn overskuddsmat bli tilgjengelig som fôr til dyr som ikke drøvtygger, dersom vi endrer lovverket til å tillate fôring av slikt overskudd, etter det har vært behandlet for å forsikre at det er trygt. Vi taper 50 milliarder kg sjømat globalt. 
Tatt i betraktning at det amerikanske landbruksdepartementet anbefaler at en gjennomsnittlig person inntar minst 48 gram protein om dagen, er dette tapet av sjømat nok til å mette flere enn 2.7 millioner mennesker i løpet av et helt år. 20. jan. 2021. 

nn_NO